Guide: De bästa frisyrerna för varje ansiktsform

Personlighet, intressen och vilka färger man har i sig själv står oftast i fokus när man väljer frisyr men beroende på vilken ansiktsform du har finns det vissa saker som kan vara bra att tänka på. Det viktigast är att framhäva sin vackra ansiktsform istället för att tona ner den. Ta reda på vilken ansiktsform du har och ta del av vilka frisyrer som passa din form allra bäst, detta kommer garanterat att bespara dig många misslyckade besök hos din frisör.

Avlång ansiktsform

Här får gärna håret vara plattare upptill så man inte förlänger ansiktet mer. Sidorna vill vi bredda genom volym, lockar och vågor passar väldigt bra. Med en avlång ansiktsform passar en lugg väldigt bra, antingen en hemlig eller kortare gardinlugg. Page med mycket volym på sidorna är riktigt snyggt!
Kännetecken: Avlångt ansikte är som det låter långt och oftast med väldigt smal haka, panna och käkben.
Undvik: Höjd på hjässan, det får ansiktet att se längre ut. Låt heller inte håret hänga för platt kring ansiktet.
Färgtips: Här vill man mörka ner botten för att förminska längden och ha ljusare på sidorna för att bredda. Balayage passar perfekt till denna ansiktsform.

Fyrkantig ansiktsform

Här vill vi skapa höjd på hjässan, man kan använd sig av föning eller permanent. Vi vill mjuka upp ansiktet med hjälp av uppklippt och mjuka linjer. Håret får gärna var rufsigt och busigt. Luggarna får gärna vara i sidbena eller ha en asymmetrisk klippt. Hår länge än till öronen får gärna fönas in mot käkpartier och kinderna.
Kännetecken: Panna, kindben och käklinjen är ungefär i samma bredd. Påminner om ett runt ansikte men med kantigare utseende och hårdare drag.
Undvik: Yviga korta frisyrer som skapar mer bredd. Du ska helst inte heller ha en rak avklippt page i höjd med sidorna.
Färgtips: Ha lite mjukare färgningar, mjuka bruna nyanser för att förminska. Gärna lite slingor i benan för att förlänga. Vid ljusa hår vill vi lägga en skugga på sidorna för att förminska.

Oval ansiktsform

Denna ansiktsform passar i princip i alla frisyrer. Vid denna ansiktsform är din panna något bredare än hakan.
Kännetecken: Pannan är beredare än hakan. Ansiktsformen avsmalnar mjukt till en smal oval haka.
Undvik: Luggen borde inte vara för lång och rak, det kan korta ner ditt ansikte.
Färgtips: Här behöver vi inte tänka på att förstora eller förminska, så här kan man välja precis vad man vill.

Rund ansiktsform

Frisyren bör vara högre på hjässan och plattare på sidorna. Vid lugg bör den vara kortare och asymmetrisk klippt. Även lite glesare och luftigare lugg passar bra. Eller gardinlugg i sidbena. Vid långt hår blir väldigt harmoniskt med lugg eller kortare hår med uppklippt med volym på hjässan.
Kännetecken: Runda ansikten är oftast lika långt som breda.
Undvik: Spikrakt hår det framhäver den runda formen.
Färgtips: Gärna skugga in sidorna och ljusare upptill! Vid mörka toner, ha lite olika nyanser med mörkare kring sidorna.

Hjärtformad ansiktsform

Hjärt- eller diamantformat är en triangulär form. Här är bredare panna som smalnar av vid hakan. Här passar en frisyr med sidbena eller sidoskeppen lugg.
Kännetecken: Liknar oval form men smalnar av mer vid kindbenen och har en spetsig haka.
Undvik: Kortare hår som är kortare än din käke. Det får ansiktets överdel att se bredare ut. Du bör också undvika en kort rak lugg.
Färgtips: Lite mörkare mot botten och ljusare mot ansiktet.

Foto: TTVälkommen in till oss!

Vi finns på Burgårdsgatan 15 i Göteborg.

share