Studio Denique svarar på läsarnas frågor

Blir håret glansigare av kallt vatten? Växer håret snabbare om man klipper det oftare? Tappar man hår om man stressar mycket? Kan man få svamp i hårbotten om man sover med vått hår? Studio Denique svarar på läsarnas frågor.

1. Finns det verkligen huskurer som gör så att håret växer snabbare?

– För ett välmående hår är det inre balansen A och O. Kosten har stor påverkan på hur ditt hår mår, ät bra och försöka att få i dig allt du behöver från kostcirkeln. Extra boost med vitaminer och proteiner ger håret en extra skjut i rätt riktning.

Glöm inte hårbotten, hårsäckarna ligger inte långt under hårbotten, så rengör och återfukta, undvik stylingprodukter som lägger sig som ett lager och täpper igen hårsäckarna.

Vill du stimulera så att håret växer snabbare så skall du satsa på hårmassage, detta sätter fart på hårsäckarna och blodtillförseln. Passa på att massera botten varje gång du duschar 5-10 minuter.

2. Hur mycket växer ett hårstrå i snitt på en månad?

– Ett normalt hårstrå växer i snitt 1 cm i månaden.

3. Vad är max temperaturen man kan använda på en plattång utan att förstöra håret?

– Rekommenderad temperatur är 180 grader för ett friskt skandinaviskt hår. Har du tjockare hårstrån eller lockigt kan man använda 200 grader, men som med allt gällande värme så skall detta användas varsamt och med värmeskydd.

4. Hur ofta bör man tvätta håret?

– Hur ofta man kan tvätta håret beror mycket på vad du använder för produkter. Har du bra och vårdande produkter som passar ditt hår efter rekommendation från din frisör kan du tvätta håret varje dag utan att håret tar skada, detta är dock något vi inte rekommenderar då det torkar ut hårbotten.

5. Blir håret glansigare av kallt vatten?

– Ja! varmvattnet öppnar upp fjällskikten på hårstråt för att kunna rengöra och det kalla vattnet gör att hårstråna sluter sig och kapslar in hårprodukterna du applicerat. Därav blir håret glansigare.

6. Växer håret snabbare om man klipper det oftare?

– Hur fort och hur långt hår man kan få beror på genetik och arvsanlag. Håret växer inte snabbare från roten på grund av att du klipper dig ofta, utan du får längre hår för att du klipper bort och underhållet det som är slitet i topparna. Klipper du dig proaktivt, det vill säga innan håret blir slitet så slipper du att håret går sönder och kryper uppåt och ”klippa sig självt”. Så summa summarum: klipper du håret oftare och mer regelbundet kommer du med stor sannolikhet få längre hår snabbare.

7. Tappar man hår om man stressar mycket ?

– Stress påverkar absolut våra hår jättemycket! Där kommer vi tillbaka lite till första punkten kring den inre balansen. Mår man inte bra inne i kroppen så kommer det synas på utsidan i senare skede. Mycket stress är en stor bov hos oss i dagens samhälle och vi märker att många fler kunder tappar mycket hår samt att håret tappar sin lyster på grund av en hektisk vardag.

8. Kan man få svamp i hårbotten om man sover med vått hår?

– Svamp älskar fuktiga och varma hårbottnar! Var försiktig med att gå med blött hår och hårbotten en längre stund, då finns risk för att du kan få svamp, eksem, mjäll eller liknande. Undvik självtorkning av håret och speciellt om du har ett hår som torkar långsamt. Vår rekommendation är att man alltid  fönar hårbotten torr.

9. Bör man ha håret uppsatt i tofs när man sover?
– Nej inte tofs, att sova med fläta är det bästa du kan göra för håret, mest skonsamt.

10. Är håret extra känsligt när det är blött?

– Ja, håret är mycket känsligare, för att undvika slitage så undvik borsta när håret är blött, även gnugga håret med handduk sliter på håret. 


Låt oss göra dig redo för hösten!

Vi finns på Burgårdsgatan 15 i Göteborg.

Varmt välkomna in så hjälper vi dig.

Johanna Larsson & Johanna Nordblom
share